Home | Kontakt | E-mail | Impressum

Home Rólunk A baryton CD Fellépések Galeria
Deutsch  Esterhazy Ensemble Start English

Íme az új CD, mely az Esterházy Ensemble 25. korongja, és ezzel rekordernek számít.

A klasszikus barytontrió irodalma meglehetõsen fokuszált, mert fényes Esterházy herceg zeneszeretete inspirálta a mûvek döntõ részét. Így maga a mûfaj is az õ udvartartásához, (Kismarton, és Fertõd) és zenész beosztottjainak köréhez köthetõ. J. Haydn, Tomasini, és Andreas Lidl a három zeneszerzõ, akik a herceg kérésére sorra szolgáltatták a viszonylag kötött formájú divertimentónak nevezett darabokat.

Haydn számos mûvet komponált (közel kétszázat) baryton, brácsa és cselló összeállításra. Tomasini közel 3 tucat darabjában a brácsa mellett több szerepet kapott a hegedû, ami a Barytonnál egy oktávval magasabban szól, ettõl fényesebb lett a hangkép. A. Lidl pedig olyan magasságokba emelte a baryton játék virtuozitását, hogy sok játékos meg sem próbálja eljátszani ezeket darabokat.

A barytontriótól megszokott mélytónusú és melankólikus (relaxálós) hangvételû, “ártatlanul” induló darabok egyszer csak a legnehezebb feladatok elé állítják az elõadót, azonban a jószándékú hallgatóban fel sem tûnik, milyen technikai nehézségekkel kell megküzdeni a mûvésznek. Abban a helyzetben a divertimento mûfaja a házi muzsikálás örömét jelentette, de, hogy a herceg maga is részt tudott-e venni ezeken az örömzenéléseken, az Lidl darabjainak nehézségeit ismerve kérdéses.

A szerzõ valószínû, hogy csellista fejjel gondolkodott és nem vette figyelembe a viola da gamba természetes sajátosságait. Jóllehet e mûvek keletkezésének korában túl vagyunk már a viola da gamba fénykorán, hisz a cselló átvette szólisztikus, és az együttesekben a kísérõ szerepét is, de a baryton -mint gamba- még tett egy látványos kísérletet.

Ennek a rövid életû feltámadásnak lenyomata az Eszterházy Ensemble új hangfelvétele, melyen Michael Brüssing a végletekig feszíti a barytonjáték lehetõségeit és jó érzékkel nem a cselló felõl közelít, hanem a viola da gamba vonókezelését és a hangszerjáték stíluselemeit szem elõtt tartva. A trió többi szólamát muzsikustársai, Bolyki András barokk violán, és Maria Andrásfalvy-Brüssing barokkcsellón szólaltatják meg.